Wonton
En lite mer advancerad rätt, som tar en hel del tid (ca 2 timmar beroende på hur van man är). Receptet ger ungefär 50 wontons.
De stekta grönsakerna och stekt TVP görs helst samtidigt.
Grönsakerna
Finhacka 7 blad vitkål och 3 selleristjälkar, 6 champinjoner samt olika bladgrönsaker utifrån egen smak (endive, pak-choi, isbergssallad etc) och jordärtskockor. Färdighackat så ska det fylla en stor stekpanna upp till kanten. Stek med rikligt med rapsolja, salta en del från början. Stek tills grönsakerna har tappat det mesta av vätskan och tagit färg.
TVP
Tillaga TVP enligt beskrivningen på påsen (eller för den delen tina upp tidigare lagat), ca 4 dl torrprodukt. Använd gryn eller hacka någon av de större produkterna i en matmaskin (efter uppblötning).
Degen
Häll upp 4 dl sojamjölk.
Häll i 4 dl vetemjöl och rör till en smet.
Tillsätt 1 dl kikärtsmjöl
Tillsätt 1 dl potatismjöl under omrörning
Bearbeta och häll i mer potatismjöl tills degen inte är kladdig.
Finhacka 7 blad vitkål och 3 selleristjälkar, 6 champinjoner samt olika bladgrönsaker utifrån egen smak (endive, pak-choi, isbergssallad etc) och jordärtskockor. Färdighackat så ska det fylla en stor stekpanna upp till kanten. Stek med rikligt med rapsolja, salta en del från början. Stek tills grönsakerna har tappat det mesta av vätskan och tagit färg.
Tillaga TVP enligt beskrivningen på påsen (eller för den delen tina upp tidigare lagat), ca 4 dl torrprodukt. Använd gryn eller hacka någon av de större produkterna i en matmaskin (efter uppblötning).
Kokvattnet
Häll upp 4 liter vatten i en bred kastrul
Skär eller klipp 2 selleristjälkar i bitar i vattnet
Salta lite
Tillverkningen
Ta en skärbräda och sprid ut ett tunt lager potatismjöl på den (om det tar slut under arbetet så fyll på mer)
Mjöla in händerna i potatismjöl och ta upp 1/4 av den svagt kladdiga degen.
Rulla till stänger (två) som är ca 2-3 cm i diameter
Skär av bitar på ca 2-3 cm längd
Rulla 10 bitar till bollar
Kavla alla bollarna till runda plattor, bara några mm tjocka. Tänk på att de får inte ha hål.
Häll vatten i ett glas eller skål
Ta en av de runda plattorna och lägg två dryga teskedar av fyllningen lite på sidan om mitten.
Blöt två fingrar och sprid ut vatten ca en halv cm in runt hela kanten på plattan (tillsammans med potatismjölet från skärbrädan så blir det klistret).
Vik ihop kanterna
Platta runt hela kanten så att den limmar ihop sig på den del du blötte, platta även vikningen.
Dra ihop de två spetsarna på kanterna så att det blir ett knyte.
När du gjort 10 st så koka dem under lock så länge det tar dig att göra 10 till. Stäng av plattan när du försiktigt plockar upp dem ur vattnet. Har allt fungerat så flyter de och suger ihop sig när du öppnar kastrullocket.
Serveras i omgångar (så kocken får smygäta under jobbet ;-) )
(Kokvattnet blir ofta bra bas för soppa, normalt går några wontons sönder under kokningen och fyllningen sprider ut sig)
Wonton
.