När det går lätt att ersätta kött rakt av
I följande rätter fungerar det strålande att laga vårt texturerade protein ("sojakött") istället för kött. Tänk på att det går utmärkt att laga stora portioner och sen frysa för att använda i andra rätter.
Där på förhand stekt eller grillade strimlor, gryn eller grovhackade fungerar bäst:
- Pizza
- Köttfärssås
- Piroger
- Wonton
- Sallad
- Sushi
- Crêpes
- Grytor/soppa (där tycker vi att grytbitar som är lagade i förväg och tillsätts sent är bäst)
Där det bara behövs marinering innan tillagning:
- Stekta eller grillade rätter (grillspett, korv, hamburgare)
Tillaga sojakött
Blöt upp texturerat protein ("sojakött") i kokhett eller kallt vatten. Kokhett vatten går på några minuter (1-10 min beroende på sort, hackade är klara nästan direkt och stekar tar längst tid). Kallt vatten längre tid (ca 20-45 min) men bitarna blir fastare i konsistensen och mer lättstekta med kallt vatten. Det går åt knappt 2 dl torrvara per portion.
Gör en blandning av rapsolja och lite olivolja, kryddor (t.ex. curry, paprika, ingefära, vitpeppar, chili, cayennepeppar) och rikligt med sojasås för smaksättning. Vi använder ofta ganska mycket olja och kryddor när vi lagar.
Kläm ur vattnet ur bitarna när de är klara (tänk på att först skölja av i kallt vatten om du blött upp i hett vatten, efter några minuter är det fortfarande brännhett).
Blanda runt bitarna i krydd- och oljeblandningen så att den sugs upp.
Stek gärna i gjutjärnspanna med rapsolja (om du lägger till lite mjölkfritt margarin så är det lättare att steka) eller grilla.
Laga sojakött
.