Sushi

Sushi maki

Tillaga ca 3-4 dl sushiris
Häll riset i en 3-literskastrul.
Skölj riset (bra att få bort lite rismjöl) genom att upprepat fylla på vatten, röra runt och hälla bort tills vattnet klarnar.
Fyll på 2 liter kallt vatten.
Låt stå i ca 30 minuter.
Koka upp och koka ordentligt i 2-3 minuter. Sänk sedan så mycket att det nästan slutar koka.
Det brukar bli klart på ca 20 min, häll av kvarvarande vatten.

Blanda under tiden 1 dl vatten med 1 matsked socker och en matsked ris- eller vitvinsvinäger.
När riset är färdig så blandas  sockervattnet in i riset

Sprid ut ett blad sushi nori på en sushi-matta eller en böjbar skärmatta.
Det går att rulla med bara händerna också på en tallrik, speciellt om man gör sushirulle och inte bitar.

Lägg ett jämnt lager ris över bladet, ca 1/2 cm tjockt. Lämna 2 cm runt alla kanter.
Lägg en sträng av sojakött, sallad samt strimlad gurka och/eller morot i ena änden av bladet.

Rulla bladet för hand och ta hjälp av sushimattan (eller ett böjbart skärunderlag).
Rulla, rulla, rulla och krama ihop sushin till lagom storlek med mattan.

Ta bort sushimattan och skär sushirullen i bitar eller behåll som som rulle.

Doppa i en skål sojasås med ingefärapulver.

Sushitillverkning

Sushi

.