När det går lätt att ersätta kött rakt av

I följande rätter fungerar det strålande att laga vårt texturerade protein ("sojakött") istället för kött. Tänk på att det går utmärkt att laga stora portioner och sen frysa för att använda i andra rätter.

Där på förhand stekt eller grillade strimlor, gryn eller grovhackade fungerar bäst:

  • Pizza
  • Köttfärssås
  • Piroger
  • Wonton
  • Sallad
  • Sushi
  • Crêpes
  • Grytor/soppa (där tycker vi att grytbitar som är lagade i förväg och tillsätts sent är bäst)

Där det bara behövs marinering innan tillagning:

  • Stekta eller grillade rätter (grillspett, korv, hamburgare)

Tillaga sojakött

Blöt upp texturerat protein ("sojakött") i kokhett eller kallt vatten. Kokhett vatten går på några minuter (5-10 min beroende på sort). Kallt vatten längre tid (ca 20-45 min) men bitarna blir fastare i konsistensen och mer lättstekta med kallt vatten. Det går åt knappt 2 dl torrvara per portion.

Gör en blandning av rapsolja och lite olivolja, kryddor (t.ex. curry, paprika, ingefära, vitpeppar, chili, cayennepeppar) och sojasås för smaksättning. Vi använder ofta ganska mycket olja och kryddor när vi lagar.

Kläm ur vattnet ur bitarna när de är klara (tänk på att först skölja av i kallt vatten om du blött upp i hett vatten, efter några minuter är det fortfarande brännhett).

Blanda runt bitarna i kryddblandningen.

Stek gärna i gjutjärnspanna med rapsolja (om du lägger till lite mjölkfritt margarin så är det lättare att steka) eller grilla.

Snabb grönsaksblandning med strimlor

Enkelt, snabbt och gott med våra strimlor.

Tillaga strimlor enligt beskrivningen på påsen (eller för den delen tina upp tidigare lagat), ca 5 dl torrprodukt.

Koka ca 3-4 dl vit Quinoa.
Tina en 500 g påse ärtor-majs-paprika
Skölj en burk oliver (eller blanda två sorter).

När allt är klart, blanda och ät. Det behövs en stor kastrull eller två större glasskålar för att blanda.

Eftersom de olika delarna i princip kan göras samtidigt så går det snabbt att laga denna enkla men goda rätt. Quinoa kan lätt ersättas av cous-cous eller ris.

Sushi maki

Koka sushi-ris enligt instruktion på förpackningen (3 dl torrt ris). Blanda under tiden 1 dl vatten med 1 matsked socker och en skvätt vinäger.
När riset är färdig så blanda i sockervattnet i riset

Sprid ut ett blad sushi nori på en sushi-matta eller en böjbar skärmatta.

Lägg ett jämnt lager ris över bladet, ca 1/2 cm tjockt. Lämna 2 cm runt alla kanter.
Lägg en sträng av stimlor, sallad samt strimlad gurka och/eller morot i ena änden av bladet.

Rulla bladet för hand och ta hjälp av sushimattan (eller ett böjbart skärunderlag).
Rulla, rulla, rulla och krama ihop sushin till lagom storlek med mattan.

Ta bort sushimattan och skär sushirullen i bitar.

















Recept

.