När det går lätt att ersätta kött rakt av

I följande rätter fungerar det strålande att laga vårt texturerade protein ("sojakött") istället för kött. Tänk på att det går utmärkt att laga stora portioner och sen frysa för att använda i andra rätter.

Där på förhand stekt eller grillade strimlor, gryn eller grovhackade fungerar bäst:

  • Pizza
  • Köttfärssås
  • Piroger
  • Wonton
  • Sallad
  • Sushi
  • Crêpes
  • Grytor/soppa (där tycker vi att grytbitar som är lagade i förväg och tillsätts sent är bäst)

Där det bara behövs marinering innan tillagning:

  • Stekta eller grillade rätter (grillspett, korv, hamburgare)

Tillaga sojakött

Blöt upp texturerat protein ("sojakött") i kokhett eller kallt vatten. Kokhett vatten går på några minuter (1-10 min beroende på sort, hackade är klara nästan direkt och stekar tar längst tid). Kallt vatten längre tid (ca 20-45 min) men bitarna blir fastare i konsistensen och mer lättstekta med kallt vatten. Det går åt knappt 2 dl torrvara per portion.

Gör en blandning av rapsolja och lite olivolja, kryddor (t.ex. curry, paprika, ingefära, vitpeppar, chili, cayennepeppar) och rikligt med sojasås för smaksättning. Vi använder ofta ganska mycket olja och kryddor när vi lagar.

Kläm ur vattnet ur bitarna när de är klara (tänk på att först skölja av i kallt vatten om du blött upp i hett vatten, efter några minuter är det fortfarande brännhett).

Blanda runt bitarna i krydd- och oljeblandningen så att den sugs upp.

Stek gärna i gjutjärnspanna med rapsolja (om du lägger till lite mjölkfritt margarin så är det lättare att steka) eller grilla.

Snabb grönsaksblandning med strimlor

Enkelt, snabbt och gott med våra strimlor eller diamanter.

Tillaga TVP enligt beskrivningen på påsen (eller för den delen tina upp tidigare lagat), ca 5 dl torrprodukt.

Koka ca 3-4 dl vit Quinoa.
Tina en 500 g påse ärtor-majs-paprika
Skölj en burk oliver (eller blanda två sorter).

När allt är klart, blanda och ät. Det behövs en stor kastrull eller två större glasskålar för att blanda.

Eftersom de olika delarna i princip kan göras samtidigt så går det snabbt att laga denna enkla men goda rätt. Quinoa kan lätt ersättas av cous-cous eller ris.

Sushi maki

Koka sushi-ris enligt instruktion på förpackningen (3 dl torrt ris). Blanda under tiden 1 dl vatten med 1 matsked socker och en skvätt vinäger.
När riset är färdig så blanda i sockervattnet i riset

Sprid ut ett blad sushi nori på en sushi-matta eller en böjbar skärmatta.

Lägg ett jämnt lager ris över bladet, ca 1/2 cm tjockt. Lämna 2 cm runt alla kanter.
Lägg en sträng av stimlor, sallad samt strimlad gurka och/eller morot i ena änden av bladet.

Rulla bladet för hand och ta hjälp av sushimattan (eller ett böjbart skärunderlag).
Rulla, rulla, rulla och krama ihop sushin till lagom storlek med mattan.

Ta bort sushimattan och skär sushirullen i bitar.

Wonton

En lite mer advancerad rätt, som tar en hel del tid (ca 2 timmar beroende på hur van man är). Receptet ger ungefär 50 wontons.

De stekta grönsakerna och stekt TVP görs helst samtidigt.

Grönsakerna
Finhacka 7 blad vitkål och 3 selleristjälkar, 6 champinjoner samt olika bladgrönsaker utifrån egen smak (endive, pak-choi, isbergssallad etc) och jordärtskockor. Färdighackat så ska det fylla en stor stekpanna upp till kanten. Stek med rikligt med rapsolja, salta en del från början. Stek tills grönsakerna har tappat det mesta av vätskan och tagit färg.

TVP
Tillaga hackad TVP enligt beskrivningen på påsen (eller för den delen tina upp tidigare lagat), ca 4 dl torrprodukt. Hackade lagas antingen i ugn eller friteras i stekpanna. Stek denna mängd i 4 omgångar så blir det lagom varje gång i en stor stekpanna. Häll av olja och TVP i en metallsil + kraftig glasskål och använd oljan till nästa stekomgång.

Degen
Häll upp 4 dl sojamjölk.
Häll i 4 dl vetemjöl och rör till en smet.
Tillsätt 1 dl kikärtsmjöl
Tillsätt 1 dl potatismjöl under omrörning
Bearbeta och häll i mer vetemjöl tills degen är svagt kladdig.

Kokvattnet
Häll upp 4 liter vatten i en bred kastrul
Skär eller klipp 2 selleristjälkar i bitar i vattnet
Salta lite

Tillverkningen
Ta en skärbräda och sprid ut ett tunt lager potatismjöl på den (om det tar slut under arbetet så fyll på mer)
Mjöla in händerna i potatismjöl och ta upp 1/4 av den svagt kladdiga degen.
Rulla till stänger (två) som är ca 2-3 cm i diameter
Skär av bitar på ca 2-3 cm längd
Rulla 10 bitar till bollar
Kavla alla bollarna till runda plattor, bara några mm tjocka. Tänk på att de får inte ha hål.

Häll vatten i ett glas eller skål
Ta en av de runda plattorna och lägg två dryga teskedar av fyllningen lite på sidan om mitten.
Blöt två fingrar och sprid ut vatten ca en halv cm in runt hela kanten på plattan (tillsammans med potatismjölet från skärbrädan så blir det klistret).
Vik ihop kanterna
Platta runt hela kanten så att den limmar ihop sig på den del du blötte, platta även vikningen.
Dra ihop de två spetsarna på kanterna så att det blir ett knyte.
När du gjort 10 st så koka dem under lock så länge det tar dig att göra 10 till. Stäng av plattan när du försiktigt plockar upp dem ur vattnet. Har allt fungerat så flyter de och suger ihop sig när du öppnar kastrullocket.

Serveras i omgångar (så kocken får smygäta under jobbet ;-) )

(Kokvattnet blir ofta bra bas för soppa, normalt går några wontons sönder under kokningen och fyllningen sprider ut sig)

Recept

.